Det finns idag en mängd olika klockor på marknaden. Därmed finns det även en del begrepp som kan vara lite svåra att förstå. Kanske du har kikat efter rätt sorts klocka ett tag nu och stött på flera av dem, men du har inte riktigt koll? Vi ska reda ut några av dem här i alla fall.

Vad är en quartzklocka?

Ett quartzur, eller quartsklocka är ett ur som drivs med batterier. Dessa bör bytas ut då klockan börjar sakta efter eller stannat helt. Batteriet i klockan har olika livslängd, beroende på vad klockan har för ålder eller i vilket skick den är i.

Vad är en automatisk klocka?

En automatisk klocka drivs inte av batterier, utan den har ett verk som drivs av rörelse. När du rör dig och har på dig klockan så skapas det en kinetisk energi, som gör att en rotor inne i klockan rör sig. Denna sätter i gång en drivfjäder. Det finns även en gångreserv om det är så att du inte rör på dig. Skulle du ta av dig klockan och låta den ligga ett par dagar, så måste du dra upp den genom att skruva på klockans krona.

Vad är kronan?

Kronan är en slags skruv. Det är denna man ställer in tiden med. Är kronan skruvad, så innebär det att den är gängas. Du måste då vrida den motsols för att kunna ställa in tiden.

Vad är en kinetisk klocka

En kinetisk klocka laddas även den av rörelse, men den har även en battericell som är uppladdningsbar,

Vad är en boett?

Boetten är det skal som urverket sitter monterat i. Boetten är oftast tillverkat i stål, guld eller titan.

Vad är ett Natoboand?

Natoband är ett band som träs genom klockans bandstift. Denna täcker bakboetten. Detta är ett band du kan byta ut själv.

0 Comments

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.