Det finns idag en mängd olika klockor på marknaden. Därmed finns det även en del begrepp som kan vara lite svåra att förstå. Kanske du har kikat efter rätt sorts klocka ett tag nu och stött på flera av dem, men du har inte riktigt koll? Vi ska reda ut några av dem här i alla fall.

Vad är en quartzklocka?

Ett quartzur, eller quartsklocka är ett ur som drivs med batterier. Dessa bör bytas ut då klockan börjar sakta efter eller stannat helt. Batteriet i klockan har olika livslängd, beroende på vad klockan har för ålder eller i vilket skick den är i.

Vad är en automatisk klocka?

En automatisk klocka drivs inte av batterier, utan den har ett verk som drivs av rörelse. När du rör dig och har på dig klockan så skapas det en kinetisk energi, som gör att en rotor inne i klockan rör sig. Denna sätter i gång en drivfjäder. Det finns även en gångreserv om det är så att du inte rör på dig. Skulle du ta av dig klockan och låta den ligga ett par dagar, så måste du dra upp den genom att skruva på klockans krona.

Vad är kronan?

Kronan är en slags skruv. Det är denna man ställer in tiden med. Är kronan skruvad, så innebär det att den är gängas. Du måste då vrida den motsols för att kunna ställa in tiden.

Vad är en kinetisk klocka

En kinetisk klocka laddas även den av rörelse, men den har även en battericell som är uppladdningsbar,

Vad är en boett?

Boetten är det skal som urverket sitter monterat i. Boetten är oftast tillverkat i stål, guld eller titan.

Vad är ett Natoboand?

Natoband är ett band som träs genom klockans bandstift. Denna täcker bakboetten. Detta är ett band du kan byta ut själv.

Kärlek och trohet för evigt! Det är i varje fall vad man hoppas på då förlovningsringarna kommer på finger. Vad sägs om att bära din döda svärmors ring som förlovningsring? Inte? Det var precis vad Kate Middleton fick äran att göra då hon förlovade sig med prins William. Ringen toppar inte ligan för dyra förlovningsringar, men den har onekligen tillhört en av världens mest älskade personligheter.
När man tittar på kändisarnas förlovningsringar så inser man förstås att det här tycks finnas obegränsade medel för att skaffa ringar som slår rekord efter rekord. Fast även om kändisarnas förlovningsringar innefattar ädelstenar som kan betala för åtskilliga hus så tycks det alltid finnas ett intresse för det unika. Brad Pitt gav en förlovningsring till Jennifer Aniston som föreställde ett hjärta som symbol för evighet. Fint så länge det varade…
Man kan faktiskt få en hel del inspiration av att titta på kändisarnas förlovningsringar. Diamanter i olika form och färg ger nya idéer om hur en förlovningsring kan se ut. Genom att plocka fram bilder på de förlovningsringar man gillar så kan man ju komma fram till en unik modell som andas elegans utan att för den sakens skull kosta lika mycket som ett mindre höghus.
Förlovningsringar handlar ju trots allt om magi och en tid då man upplever att allt är möjligt. Därför passar det bra att välja förlovningsringar som andas denna positivism med kreativ design. Det där med antika förlovningsringar är ingen dum idé. Michael Douglas friade till sin Catherine med en antik diamantring som innefattade en marquise diamant. Om svärmor har en ring av denna kaliber så kan det nog bli riktigt fint att få bära ringen oavsett om hon är med i leken eller redan har kilat vidare.